LIKOVNI UMJETNICI

EUGEN VARZIĆ

Istrijan u Istri, Eugen Varzićakademski je slikar, koji svoje radove jednako dobro predstavlja u inozemstvu, kao i kod kuće. Za svoj posao živi, a želja da doprinese sredini u kojoj živi, potiče ga na donacije slika, organiziranje humanitarnih aukcija i projekata kojima razvija kulturno – umjetničku scenu Poreča. A ove godine i Umaga. Oduvijek se pronalazio u slikanju, a principi izvrsnosti kojih se drži, doveli su ga do izložbi u raznim gradovima Hrvatske i svijeta; Londona, Beča, Frankfurta i Dubrovnika. Njegova djela uvrštena su u svjetske umjetničke leksikone i muzeje, a uz slikarstvo se bavi ilustracijom, dizajnom, fotografijom, kiparstvom i dokumentarnim filmom.

SEBASTIJAN DRAČIĆ

Ponosno možemo reći da smo dobili najbolje od domaćeg slikarstva, a na Indirekt po prvi puta stiže Sebastijan DračićOvaj akademski slikar dobitnik je brojnih nagrada, a izložbe koje su sadržavale njegov opus odavno se broje na više parova ruku. Naš renomirani umjetnik Željko Kipke tako je o Dračiću jednom prilikom rekao „Osebujni metafizički prostori, nokturalni pejzaži bez prisustva čovjeka, ako je čovjek kojim slučajem prisutan, u proporciji je insekta. Sve nabrojeno već na prvi pogled poziva na oprez i razgovor o promišljenoj slikarskoj strategiji.“ Njegov magijski realizam, ovoga ljeta obuzet će Umag i Indirekt festival.

KLARXY

Ove godine nam se pridužuje i prva dama umjetničkog segmenta festivala – talentirana ilustratorica i studentica Klara Rusan Klarxy. Ljubav prema ilustraciji razvila se na Erasmus studentskoj razmjeni u Vilniusu u Litvi, a nastavila se do danas. Nakon završenog preddiplomskog studija, Klarxy je uzela godinu dana “radne pauze” u kojoj je napravila dvije manje izložbe po zagrebačkim kafićima, nekoliko naslovnica za izdavačku kuću Fraktura te više manjih projekata za svoj gušt. U budućnosti će pokušati nastaviti studij vani, i raditi na sebi kao osobi i kao “umjetnici”, a do tada raditi i stasati koliko je god moguće bolje i brže.

JAN SEDMAK

Osim domaćih, pridružuje nam se i jedan gostujući umjetnik, iz zemlje nam partnera – ItalijeJan Sedmak dolazi iz Trsta, a ljubav prema umjetnosti rodila se kroz opetovano listanje djedove kolekcije stripova o Linusu i družini. Oko 11 godine života naumio je naučiti crtati, pa je tako dane provodio s papirom i olovkom u ruci. Prvi rezultati došli su nakon šest godina, kada su ga karabinijeri uhvatili kako oslikava jednu gradsku rešetku. S lakoćom je diplomirao na Državnom institutu za umjetnost 2007 godine, a danas živi i radi u Trstu kao freelancer ilustrator.

MERLO DE GRAIA

Naš Umažanin Merlo de Graia službeni je fotograf festivala od samih početaka, a njegove fotografije o Indirektu govore više od tisuću riječi. One nose poruku, kroz čisti minimalizam, ali i kršenje kompozicijskih pravila. One su ljudi, prostor, trenutak zaustavljen u vremenu. Dosad je odradio dvije samostalne izložbe, a sudjelovao je i na desetak skupnih, kako kod nas, tako i vani. Akada mu je dosta svega, uvijek voli pobjeći u svoj fotografsko stvaralački svijet gdje, kako kaže, puni bateriije kao nigjde drugdje.

PISCI

IVAN JOZIĆ

„Muška svinja (i dvadeset očajno ljubavnih)“, prvijenac Ivana Jozića, sačinjen je od žena i muškaraca koji putuju i traže ljubav. Ponekad ju pronalaze na mjestima na kojima ni mi, ali ni oni, to nikada ne bi očekivali. Jozićev svijet sačinjen je od humora, neobičnih života te nepresušne polarizacije odnosa između muškaraca i žena. Upravo je humor nit koja povezuje priče u knjizi – on za Jozića otključava suvremeno društvo, kao i nas koji u njemu živimo.

DARKO ŠEPAROVIĆ

Darko Šeparović iz Vele Luke, diplomirani je arhitekt koji piše poeziju i prozu, a njegov rukopis „Autopilot“ oknjižen je prošle godine. Šeparović, koji inače posjeduje dozvolu za voditelja brodice, u pisanje se upustio kako kaže pomalo kasno, no nije mu dugo trebalo da pronađe vlastiti potpis. Dok čitate njegove pjesme nećete imati dojam da on upravlja svojom brodicom, nego ćete mu kormilariti upravo vi, na vlastitom nemirnom moru. Trenutno, na tragu tema koje je načeo u „Autopilotu“ nastavlja s drugim rukopisom, koji bi trebao biti objavljen do kraja godine.

ANDRIJA ŠKARE

Andrija Škare nije strano ime posjetiteljima Indirekta, ali ni hrvatskoj književnoj sceni. Javnost ga je već upoznala kroz ostvarenja poput „Zbornik eventualizma – Nagni se kroz prozor“,  „S više mlijeka, molim“ te  „Život svijeta koji će doći“, a umaškoj će publici u sklopu Indirekta predstaviti i svoju netom objavljenu zbirku priča „Slušaj me“. Zaljubljenik u pop glazbu i književnost elegantno je iskoristio njihovo sjecište pišući kolumne o pjesmama koje tematiziraju književnost. Škare pokazuje što pop pjesme dobivaju od književnosti, a koji se novi slojevi tumačenja otkrivaju u književnim djelima pomoću pop pjesama koje se na njih referiraju. Svaka njegova kolumna je pak zasebno umjetničko djelo nastalo hibridnim spajanjem naoko disparatnih elemenata.

DRAGAN VUKOVIĆ

Dragan Vuković, rodom iz Banja Luke, svoje je prve korake odradio na raznim radijima diljem Bosne i Hercegovine, a urednik je i voditelj glazbene emisije „Anatomija Zvuka“ na BH radiju 1. Početkom ove godine objavio je knjigu „Enciklopedija domaćih duo bendova“ u okviru izdanja „Da se ne zaboravi“. Njegov glazbeni pristup i odlično poznavanje regionalne scene, zasigurno će vas educirati i zadovoljiti vaše glazbeno – književne apetite. U Umag nam dovodi i putujuću izložbu 64 naslovnice fanzina (regionalnih, europskih i svjetskih).

FRANCESCA ROLANDI

Jedina dama književnih večeri Indirekta dolazi iz ovogodišnje zemlje partnera – Italije. Francesca Rolandi doktorirala je slavistiku na Sveučilištu u Torinu, s fokusom na utjecaj talijanske kulture u Jugoslaviji. Svojim gostovanjem Rolandi će posjetiteljima otvoriti ‘Pandorinu kutiju’ talijansko – hrvatske kulturalne povezanosti, ali i opisati procese koje je proživljavala jugoslavenska kultura u doticaju s talijanskom, te kako je između ostalog, šoping u Trstu postao kolokvijalno i kulturološki specifičan termin.