Nezavisna kultura ipak je jača!

tra. 22, 2016

‘Slučaj umaškog murala’‘Izbrisao mural s tri prsta koja nabrajaju’ te ‘Čuvar morala i murala’ samo su neki od naslova koji su prošloga ljeta punili naslovnice naših medija, kada se govorilo o Indirektu. Podsjetit ćemo vas, u sklopu festivala koji se vodi krilaticom svjetionik nezavisne umjetnosti, svake godine uz glazbeni program, poseban dio posvećen je i renomiranim umjetnicima domaće street art scene. Tako je prošle godine, mural na osnovnoj školi Marije i Line oslikao Miron Milić. Poruka – recikliranje. Sporno – tri prsta koja nabrajaju ‘Reuse, recycle, reduce’. Budući da smo društvo koje još uvijek zapinje na ideološkim pitanjima bilo koje vrste, logikom (ili ne) stvari, mural je sa školskog pročelja uklonjen. Paradoksalno, mural je nastao na festivalu koji se kroz umjetnosti trudi obrisati granice koje nas godinama dijele te ljudima približiti ljudskost kroz ona osnova osjetila.

Umjetnost govori kada su riječi suvišne, a Miron se, uz pojačanje sa scene, vraća na ‘mjesto zločina’.

Miron Milić, Eugen Varzić, Jan Sedmak, Klara Rusan, Sebastijan Dračić i Merlo de Graia 

Kada ga ne optužuju za promicanje spornih ideologija, Miron Milić živi i radi umjetnost u Zagrebu. Njegovo zanimanje za street art, a posebice za murale velikih dimenzija, rodilo se iz nemogućnosti izlaganja u galerijama te je gotovo odmah preraslo u ljubav. Upravo su murali ono što je Mirona proslavilo u svijetu umjetnosti i učinilo njegovo ime toliko prepoznatljivim. Inkorporiranje teksta unutar slike bitan je aspekt njegovih radova, a sam navodi da je tekst na crtežu, za njega, digresija na crtež. Svaki mural nosi poruku vizualno i literarno – čime lakše i brže ostvaruje dijalog s prolaznikom koji ima priliku susresti se s jednim od njegovih radova.

Akademski je grafičar, ilustrator i ulični umjetnik, a zahvaljujući svom specifičnom stilu crtanja ubrzo se istaknuo kao izniman umjetnik svoje generacije. 

Istrijan u Istri, Eugen Varzićakademski je slikar, koji svoje radove jednako dobro predstavlja u inozemstvu, kao i kod kuće. Za svoj posao živi, a želja da doprinese sredini u kojoj živi, potiče ga na donacije slika, organiziranje humanitarnih aukcija i projekata kojima razvija kulturno – umjetničku scenu Poreča. A ove godine i Umaga. Oduvijek se pronalazio u slikanju, a principi izvrsnosti kojih se drži, doveli su ga do izložbi u raznim gradovima Hrvatske i svijeta; Londona, Beča, Frankfurta i Dubrovnika. Njegova djela uvrštena su u svjetske umjetničke leksikone i muzeje, a uz slikarstvo se bavi ilustracijom, dizajnom, fotografijom, kiparstvom i dokumentarnim filmom.

Ponosno možemo reći da smo dobili najbolje od domaćeg slikarstva, a na Indirekt po prvi puta stiže Sebastijan DračićOvaj akademski slikar dobitnik je brojnih nagrada, a izložbe koje su sadržavale njegov opus odavno se broje na više parova ruku. Naš renomirani umjetnik Željko Kipke tako je o Dračiću jednom prilikom rekao „Osebujni metafizički prostori, nokturalni pejzaži bez prisustva čovjeka, ako je čovjek kojim slučajem prisutan, u proporciji je insekta. Sve nabrojeno već na prvi pogled poziva na oprez i razgovor o promišljenoj slikarskoj strategiji.“ Njegov magijski realizam, ovoga ljeta obuzet će Umag i Indirekt festival.

Ove godine nam se pridužuje i prva dama umjetničkog segmenta festivala – talentirana ilustratorica i studentica Klara Rusan Klarxy. Ljubav prema ilustraciji razvila se na Erasmus studentskoj razmjeni u Vilniusu u Litvi, a nastavila se do danas. Nakon završenog preddiplomskog studija, Klarxy je uzela godinu dana “radne pauze” u kojoj je napravila dvije manje izložbe po zagrebačkim kafićima, nekoliko naslovnica za izdavačku kuću Fraktura  te više manjih projekata za svoj gušt. U budućnosti će pokušati nastaviti studij vani, i raditi na sebi kao osobi i kao “umjetnici”, a do tada raditi i stasati koliko je god moguće bolje i brže.

Osim domaćih, pridružuje nam se i jedan gostujući umjetnik, iz zemlje nam partnera – ItalijeJan Sedmak dolazi iz Trsta, a ljubav prema umjetnosti rodila se kroz opetovano listanje djedove kolekcije stripova o Linusu i družini. Oko 11 godine života naumio je naučiti crtati, pa je tako dane provodio s papirom i olovkom u ruci. Prvi rezultati došli su nakon šest godina, kada su ga karabinijeri uhvatili kako oslikava jednu gradsku rešetku. S lakoćom je diplomirao na Državnom institutu za umjetnost 2007 godine, a danas živi i radi u Trstu kao freelancer ilustrator.

Posljednji, ali nikako manje vrijedan, naš je Umažanin Merlo de GraiaSlužbeni je fotograf festivala od samih početaka, a njegove fotografije o Indirektu govore više od tisuću riječi. One nose poruku, kroz čisti minimalizam, ali i kršenje kompozicijskih pravila. One su ljudi, prostor, trenutak zaustavljen u vremenu. Dosad je odradio dvije samostalne izložbe, a sudjelovao je i na desetak skupnih, kako kod nas, tako i vani. Akada mu je dosta svega, uvijek voli pobjeći u svoj fotografsko stvaralački svijet gdje, kako kaže, puni bateriije kao nigjde drugdje.